A E DINIT SE?

A E DINIT SE?

1.Programuesi i parë në histori ishte një grua. E pra, programuesi i parë në histori u quajt Ada Lovelace. Ajo ishte bija e poetit të famshëm anglez Lord Byron, dhe ndryshe nga babai i tij vendosi të ndërmerrte studime shkencore.

2.Gigabyte vs Gibibyte: siç të gjithë e dimë njësinë e matjes së informacionit, ose të shumës së të dhënave është byte ose shumëfishat e tij (KiloByte, MegaByte, GigaByte, TeraByte, etj …). Në realitet, kur i referohemi sasisë së të dhënave, ne operojmë me shumëfisha të 10-ës. Kur flasim për GigaByte për shembull, ne do të thotë 10 ^ 9 (1000000000). Kompanitë e mëdha që prodhojnë memorie (hard disk, usb, etj), në vend të kësaj, i referohen shumëfishave të 10-ës. Një gibabyte është menduar si 2 ^ 30 (2 ^ 30 = 1073741824).

3.Tastiera e kompjuterit, tani e pranishme edhe në smartphone quhet qwerty, emri përbëhet nga 6 shkronjat e para të rreshtit të sipërm. Ka disa variante duke përfshirë: Qwertz, Azerty dhe të tjerë …

4.Le të sqarojmë mitin e vizave nën shkronjat f dhe j në tastierë. Vizat horizontale nuk përdoren për të drejtuar të verbërit në tastierë, përkundrazi, shërben për të udhëzuar ata që përdorin shumë PC-në, për të shkruar më shpejt dhe pa hequr sytë nga ekrani. Një tjetër vizë e ngjashme gjendet nën numrin 5 në tastierën numerike.

5.Kompjuteri i parë në histori ishte “makina analitike”, një sërë levash dhe ingranazhesh drejtuar nga një motor me avull. Filloi ta hartojë Charles Babbage në 1833, por u ndërtua nga Muzeu i Shkencës në Londër vetëm në 1991.

6.Termi “bug” për të treguar një gabim të programit u popullarizua nga Grace Hopper, një pionier i programimit: në vitin 1947 ai gjeti një molë (“bug” në gjuhën angleze do të thotë insekt) që e ka penguar kompjuterin në të cilin ai ka punuar.

7.Laptopi i parë tregtar në histori ishte IBM 5100, i nisur në vitin 1975: kishte një ekran 5 inç dhe peshonte 25 kg. Mund të punojë vetëm në një prizë elektrike. Çmimi shkonte nga € 7,000, për versionin bazë, deri në € 16,000.

8.Suksesi i kompjuterit personal ka kapur shumë të papërgatitur. Në 1947, Thomas Watson, presidenti i ardhshëm i IBM, mendoi se “jo më shumë se 4 ose 5” do të shiten në botë. Dhe në vitin 1977, sipas Ken Olson, themelues i Digital, nuk kishte arsye për askënd të mbante një në shtëpi.

9.Hard Drive i parë, i prodhuar nga Ibm në vitin 1956, përmbante 50 disqe prej 60 cm në diametër, ishte aq i madh sa një frigorifer dhe peshonte 1 ton. Kapaciteti? Rreth 5 Mb!

10.Nga një deklaratë e bashkë-themeluesit të Intel, Gordon Moore, vjen ligji që mban emrin e tij, sipas të cilit performanca e procesorëve dhe numri i transistorëve,  dyfishohet çdo dy vjet.

 11.@, e përdorur në adresat elektronike, nuk u krijua nga Ray Tomlinson, programuesi që shpiku postën elektronike në vitin 1971. Ky është një simbol shumë i vjetër, i përdorur nga tregtarët italianë me kuptimin e amforit, një njësi matëse.